Sidebar

Fler internationella tävlingar än någonsin på SWE Cup 2016

Race

Nu är 2016 års SWE Cup-program för mountainbike XC spikat. Fem av totalt sex deltävlingar är UCI-rankade, vilket ger våra bästa cyklister möjlighet att ta viktiga poäng på hemmaplan med internationell konkurrens. Nytt för i år är att även juniorklassen kan ta UCI-poäng.

 

SWE Cup 2016 MTB XC startar den 30 april med Klippingeracet i Säter och avslutas i Göteborg med CK Master MTB Race den 18 september. Däremellan arrangeras deltävlingar i Borlänge, Härnösand, Alingsås och Vårgårda, som toppar SWE Cupen med en C1-klassad tävling (den högst rankade tävlingen i cupen) bara veckan efter Mountainbike-EM som går i Huskvarna. Den som inte har sett en MTB-tävling tidigare har därmed stora möjligheter att få uppleva mountainbike i världsklass på flera svenska orter under 2016.

Viktiga UCI-poäng införs för juniorklassen i 2016 års upplaga av SWE Cup, något som Sverige inte haft tidigare. I och med att vi får med juniorklassen i UCI-tävlingarna ökar också möjligheterna att få fram fler framgångsrika svenska cyklister då konkurrensen ökar på hemmaplan. De svenska juniorerna får då också starta längre fram på Junior World Series, på EM (som i år körs på hemmaplan i Huskvarna) och på VM.

”Vi har aldrig haft en så bra grund för SWE-cupen XC som nu. Det är en stor fördel för våra svenska cyklister att de kan samla UCI-poäng på hemmaplan och skapa sig möjligheter att få starta längre fram på tävlingar utomlands”, säger Anders Ljungberg, förbundskapten för mountainbike.

För de tävlande i SWE Cup ges inte bara möjlighet att ta UCI-poäng, det kan också ge ett fint tillskott till reskassan, då prispengar delas ut i både junior- och elitklassen på deltävlingarna men även i den totala cupen. Samma summa för damer och herrar.

”Fantastiskt roligt att se SWE-cup programmet för 2016 och det engagemang som föreningarna har visat inför säsongen”, säger Ulf Rudberg, grengruppsansvarig för mountainbike på Svenska Cykelförbundet.

 

 

SWE Cup 2016 Mountainbike XC

Datum Tävling UCI kategori Plats  Arrangör
30 april Klippingeracet C2 Säter CK Natén
15 maj Vårgårda C1 Vårgårda Vårgårda CK
20-22 maj Borlänge tour Nationell Borlänge Borlänge CK
10 juli Härnösand Race C2 Härnösand Härnösand CK
30 juli Alingsås MTB Challenge C2 Alingsås Alingsås CK
18 september CK Master MTB race C3 Göteborg CK Master

 

 

ANNONSERA HÄR
ANNONSERA HÄR