Sidebar

Hur klär du dig egentligen? MTB-karaktärer…

Reportage

Våren 2015 kommer med stormsteg. Håller dina gamla cykelkläder för ännu en säsong eller är de hopplöst omoderna och ute, eller börjar sömmarna i brallorna rippa? Du kanske har köpt dig en ny cykel och tänker att nu är det dags att ta steget fullt ut och kitta upp dig på ”riktiga” cykelkläder istället för dina gamla träningsbrallor. Då finns det lite att fundera på. Vem är DU?

 

MTB-cyklingen innehåller fler olika discipliner än vad man kanske tänker på. Och kläderna skiljer sig åt ganska rejält. Det är ju inte så att det är omöjligt att cykla MTB om man är fel klädd, men ”alla” vill ju passa in i sin fåra och känna sig ”rätt”. Man är ju sån, inklusive jag själv, att man vill känna sig cool när man far fram genom skogen och då går det ju konstigt nog lite bättre. Det hör nog ihop med det där om mental träning, visualisera målbilder och se sig själv som en vinnare. Snabbast eller coolast i skogen…

Det finns ju några olika sköna karaktärer man ser ute i spåret om man kollar upp ibland.

Racing Rick/Rosie: Finns det ett tidtagarur inblandat är skogen full av dessa personligheter.

Downhill Dan/Deborah: Sköna softa typer som inte skulle komma på tanken att trampa uppför en slalombacke när det finns lift…

Hellas Hank/Holly: Ses ofta i grupp cyklandes korta etapper på trixiga coola stigar och spänger för att sedan stå och snacka ihop sig om alla sköna passager och garva åt varandras vurpor. Risken att bli andfådd hålls på minimum.

Suburban Steve/Susie: Oftast medelålders som kommit på att motion nog är något att sträva efter. Ses ofta dyka upp på någon mountainbike som var ”top of the line” för sisådär 15-20 år sedan på en småstig nära dig i ett halvflåsigt tempo. Gärna iförd sin gamla träningsoverall.

Som sagt, all cykling är bra för DIG! Sen är frågan bara vad du vill och vem du vill vara.

Så för att du ska kunna passa in i mängden följer här några typexempel på cykel-modet 2015:

Racing Rick/Rosie

Lycra, Spandex, Trikåer, Blöja, Rakade ben. Ärligt talat låter det lite kinky, men ska man passa in så… Men man ska nog erkänna att de rakade benen syns mer frekvent bland asfaltscyklister. Och blöjan då? Alla som cyklar vet ju att det handlar om stoppning i brallorna för att undvika en röd babian-röv efter timmar på en stenhård sadel. Hur som helst, ska du vara uppe i toppen och slåss mot klockan är det bara att gå all in med racer looken. Tight cykeltröja med ryggficka full med extraslang, pump och bananer. Tröjan får gärna vara fullsmetad med sponsorer och mönster som om man kom direkt ur ett proffsstall. Men här uppe i norden är vi dock något diskretare än vad man träffar på nere i Italien och Spanien. Där har varenda motionär fullt proffs-kit från sitt favoritstall på ”touren”. Cykelbrallor i BIB-modell (hängselbrallor) för att undvika kläm kring midjan som kan uppstå av ett par vanliga midjebyxor när man ligger vikt ned över styret. Men egentligen är det nog mest att slippa risken att en bilring väller fram över kanten på ett midjeresår. Det ska villigt erkännas att den fåfänga tanken slagit mig själv i vissa sammanhang, heja BIB. Hjälmen är också en sak som inte kan se ut hur som helst inom de olika disciplinerna. Här är hjälmen luftig och rejsig med skarpt markerad drag-zone i bakkant. Men att gå så långt som landsvägscyklisterna och skippa skärmkanten fram gör man inte om man vill passa in. En liten skärm ska det vara. Om man inte aspirerar på att tillhöra Sverige-eliten förstås, då kan man komma undan med skärmlös hjälm.

Downhill Dan/Deborah

Tänk motocross. Lite lättare, lite luftigare, lite mer avskalat. Men annars är det fullt kit som härstammar från motocrossbanorna. Sköna crosströjor med gott om luft. Ryggskydd och ibland axelskydd. Kortbrallor i shortsmodell med matchande knäskydd eller ¾-brallor med integrerade skydd. Hjälmen är förstås en full face-hjälm med tillhörande crossglasögon.

Hellas Hank/Holly

 

Här kan man inte komma med tighta lycra brallor och tro man kan smälta in. Shorts med inbyggd blöja/stoppning är OK, bara det inte syns. Tröjan får gärna vara långärmad och lite tightare än crosströjorna i downhill. Men att tighta till tröjan som en Racing Rick/Rosie är inte att tänka på. Färgerna som ses i de här spåren är också lite mer dämpade och sofistikerade än vad som fladdrar förbi nedför slalombackarna eller i racer-spåren. Där emot är knäskydd i mjuk modell ofta förekommande med hänvisning till att det blir ett knä i någon sten då och då längs knixiga passager. Här har också hjälmmodet kommit ikapp på senare år. Den tidigare ofta synliga skate-hjälmen är nu mer sällsynt och har ersatts av en egen stil som bäst liknas med en gubb-keps. Till skillnad från de rejsigare mtb-hjälmarna har den här modellen rundat bakhuvud och ofta en kraftig men kort skärm i framkant som nästan ser ingjuten ut. En till sak som dyker upp här, som sällan ses bland den stressade mtb-eliten, är ”camelbak-ryggräckarna” med dricka. Lite mer skön/soft stil i looken här än hos de där kadens-stinna racertyperna.

Suburban Steve/Susie

Här är det nog ett anti-mode på cykelprylarna. Den gamla träningsjackan med reflexer, eller ännu hellre den stiliga reflexvästen påförd under de mörka kvällarna. Praktiskt och trafiksäkert, men det finns snyggare sätt att synas med reflexer. De gamla träningsbrallorna duger bra, eftersom sadeln garanterat är full med mjuk stoppning. Trots det kan man se SPD-pedaler (clips) lite här och där, för det ska vara bra har någon sagt. Min gissning är nog att här hamnar man inte medvetet utan råkar bara befinna sig när man inte reflekterat så mycket mer över saker och ting än att ”jag ska börja cykla... i skogen verkar kul”. En del blir kvar här för gott. Men de flesta som fastnar i sporten så pass att de börjar cykla tillsammans med andra i någon form eller prövar på ett lopp inser snart att ”jag måste nog köpa lite schystare prylar…”.

Cykling är ju trots allt en prylsport, för de som vill. Det är helt sant att det går utmärkt att spöa grannen på en gammal mtb-häck från 90-talet, bara man orkar trampa. Men det är trots allt roligare på en ”fin” hoj och kittad med ”rätt” outfit.

Vem är DU? Ut och njut!

ANNONSERA HÄR
ANNONSERA HÄR