Sidebar

Mountainbike + Utegym

Reportage

Som många av er säkert har märkt så poppar det upp nya utegym mest hela tiden i de flesta kommuner över hela Sverige. På många platser har de funnits länge, men för egen del så stod det plötsligt ett sprillans nytt monterat utegym i kanten av motionsspåret längs en av mina MTB-slingor på Värmdö.

 

Utegym liknas bäst vid en lekplats för träningssugna vuxna, ofta bestående av ”maskiner” konstruerade av trästockar och ribbor.

Så med det nyfunna utegymmet i kanten av MTB-rundan känns det självklart att det måste utnyttjas. Efter att ha gått ett varv och inspekterat de uppskruvade instruktionsplakaten inser man att det finns redskap för i princip alla muskelgrupper och övningar som är bra att stärka upp för en MTB-cyklist, som man inte automatiskt får av att bara cykla i skogen. Det är möjligt att vissa övningar känns för lätta med de ”vikter” som finns tillgängliga, men då är mitt tips att bara öka ”kadensen” så blir det oftast nog jobbigt.

Från och med nu kommer MTB-rundan några gånger i veckan utökas med 14 snabba och effektiva minuter i utegymmet. Varför just 14 kanske du undrar? Ja, det kändes bra helt enkelt…

MTB24.SE’s träningsprogram för utegym:

  • Bestäm dig i förväg för 7 övningar som stärker bål, axlar, rygg och ev. ben. (Eller ta god tid på dig vid första besöket i utegymmet och bestäm dig där).
  • Kör varje övning 30 sekunder. Kör 2 ggr per övning.
  • Vila 30 sekunder mellan varje övning alt. byt till nästa.
  • Klart! Upp på cykeln efter 30 sekunder och fortsätt ge järnet i MTB-spåret

Att lägga in lite nyheter och avbrott i den gamla rundan är ett kul sätt att få inspiration i träningen. Personligen kan jag känna att den gamla MTB-slingan fått nytt liv och att jag redan längtar till nästa runda förbi utegymmet.

En firma som levererar utegym över hela Sverige heter ute-gym.se och de har riktigt bra video-instruktioner på sin hemsida. Klicka på länken så kommer du dit: ute-gym.se/teknik-tips

 

Text och Foto: Anders Holmqvist

Inspiration: Micke Sjökvist

ANNONSERA HÄR
ANNONSERA HÄR