Sidebar

Gotland på MTB

Reportage

Semester på Gotland i sommar kanske? Ska cykeln med? När man tänker på Gotland så är det ju inte stora bergsformationer som dyker upp i huvudet. Snarare en platt pannkaka med fält, åkrar och små skogsdungar. Och när man hör sig för med cyklister i bekantskapskretsen så väljer de flesta att ta med sig landsvägsracern till ön på semestern. Men kan man få till lite vettig mountainbike-cykling på Gotland? Svaret på det är JA.

 

Gotlands kustremsa bjuder på ganska många spännande ställen med branta och utmanande klättringar. Både norr och söder om Visby hittar man de branta klint kanterna längs kusten. En lång sammanhängande klippkant formad av havet. När man cyklar längs med kantens nedre sida är det lätt att fantisera om indianöverfall och prärieklippor från gamla cowboy-filmer.

Har du kört endurotävlingen Gotland Grand National (GGN) vet du att Tofta skjutfält söder om Visby bjuder på spännande terräng i kanten mellan hav och inland. Branta backar, barrskog och häftiga klippor.

Ett annat kul inslag är de långa, långa spikraka grusvägar som man hittar inne på ön. Mellan åkrar, fält, skogsdungar och över krondiken går ett grusvägsnät med i princip spikraka vägar på några kilometer innan det kommer en 90-graders sväng och fortsätter några kilometer till.

Uppskattar man vacker ingenjörskonst finns det en hel del gamla stenbroar i liten modell man passerar, där man kan stanna till och fascineras av stenhuggarkonsten förr. Det finns många korsande vägar och man kan lätt snurra omkring en halv dag och få många fina snabba grusvägsmil i benen som träning inför t.ex. Cykelvasan.

Med lite fantasi och upptäckarglädje kan man lätt hitta många fina småvägar och slingor, även om man får räkna med många återvändsgränder här och där som man får cykla åt båda hållen. Men det är träning det med.

Vill man ha lite hjälp på traven finns det några bra aktörer som anordnar guidad MTB-cykling. En eldsjäl hittar man någon mil norr om Visby vid Tjauls gård. Det är Berra Marcusson på www.mcraft.se som är en erfaren entreprenör i eventbranschen. Han ordnar allt från kortare MTB-turer till extrema MTB-Challenge paket på flera dagar. Även organiserad sommarträning är något som erbjuds. För att få till något som passar med ditt besök på ön är det bäst att surfa in på sidan och ta kontakt med Berra.

Och är man som jag som gillar de mesta på hjul så har Berra ett spännande utbud med endurocyklar, crosskart-bilar, fyrhjulssafari mm. En rolig nyhet för i år är en elektrisk trial-hoj där laddning sker med ett litet medföljande vindkraftverk som placeras utanför garagedörren. Trial-cykeln är riktigt rolig att sladda runt med och elmotorn smyger fram riktigt mjukt, men fortfarande med tillräckligt klipp i för att ta upp hojen på bakhjulet när man önskar. Körtiden på en laddning är helt ok på 45 - 120 minuter beroende på hur man kör, och är man ute i terrängen och åker finns det en solcell-platta man kan ta med i ryggsäcken som laddar upp hojen på 4 timmar om man åker tom på el.

Gården Tjauls är en riktigt fin liten ”herrgård” där Berra tillsammans med sambon Ulrika driver hotellverksamhet i samband med eventen. Och för den andra delen av familjen som är hästintresserad finns även det att roa sig med. Se mer på www.tjaulsgard.se

Åter till mountainbikecykling. De flesta grusvägarna och slingorna man hittar då man irrar runt i landskapet är snabba och lättcyklade. Men det gör dem också lätta och roliga för hela familjen med yngre MTB-förmågor på uppväxt.

Även spännande naturområden som t.ex. Fårö eller ön Furillen gör sig bra för MTB-cykling. Ta med cykeln bak på bilen till Gotlands alla ändar och upptäck ny spännande natur i närkontakt.

Så om valet av semestercykel står mellan landsvägsracer och mountainbike väljer jag direkt min MTB. Att den sen också funkar fint på landsvägen gör ju att den är mer multi-purpose än LVG-racern.

 

 

ANNONSERA HÄR
ANNONSERA HÄR