Sidebar

Cykla nedför berg - MTB vs. Downhill

Reportage

Vad är skillnaden på att cykla CrossCountry (typ Cykelvasan) jämfört med Downhill? Det tänkte jag ta reda på i Järvsö Bergscykel Park (JBP), en välutvecklad Downhill-anläggning relativt nära Stockholm.

 

För egen del har det blivit många år, lopp och mil på mountainbike i skogarna, längs sköna stigar, långa grusvägar och även på mäktiga vandringsleder över fjällvidderna. Men jag har aldrig testat Downhill. Riktig varför vet jag inte, men det har liksom aldrig blivit av. De förutfattade meningarna man har är väl att det mest verkar stökigt och eländig cykling nedför branta slalombackar. Och hur kul verkar det...? Men var jag fått de förutfattade meningarna ifrån vet jag inte? Och jag kan snabbt konstatera att det stämmer inte alls!

Om man ska försöka ge någon sorts jämförande bild av mountainbike-CrossCountry vs. Downhill-cykling så tror jag längdskidor jämfört med slalom är en bra liknelse. Och det vet väl alla att slalom är en himla trevlig form av utomhusaktivitet som passar hela familjen. Och så visar det sig vara med Downhill-cykling också.

För att försöka beskriva Downhill-cyklingen för någon som aldrig varit i närheten av en anläggning så är det cykling längs slingrande breda välpreparerade spår nedför fjällsidan, mestadels i skogen mellan de kala slalompisterna.

Downhill-lederna är som de bästa skålformade stigar man kan hitta i mountainbike-skogen på sina vanliga mtb-rundor. De tvära 180-graderskurvorna är breda och fint doserade.

Det finns förstås också de där råa "svarta" lederna med höga "drop" och långa öppna hopp för de som cyklar lite mer hard-core.

Efter två dagars Downhill-cykling i Järvsö Bergscykel Park kan jag säga att det finns leder för alla. Allt ifrån barnfamiljer med små figurer på 20-tummare till de riktigt coola hard-core typerna som kickar ut bakhjulet på tvären i dubbelhoppen. Och till min förvåning, efter en del samtal med folk i liften, så gissar jag mig till att nästan hälften av alla i backen är glada gubbar mellan 30 - 50 år. Många med en bakgrund i mtb, mc, enduro eller cross som testat på Downhill och fastnat. Känslan av de folk jag ser på berget påminner mig om "vanliga" slalomåkartyper man hittar i fjällen på vintern. Inte alls några adrenalinstinna dödsföraktande extremåkare.

Mitt första Downhill-äventyr börjar med kompisgänget där ingen åkt Downhill, men alla cyklat mtb-lopp som lida loop och cykelvasan, och en lagom lång bilfärd norröver. Stugan nedanför liften visar sig vara alldeles nybyggd. Kvällen innan är det en god middag med tillbehör. Mycket snack och den upptrissade stämningen är lite som kvällen innan julafton.

Lördag morgon står vi och hänger på låset vid cykeluthyrningen i bottenvåningen på det alldeles nybyggda Bergshotellet.

Sprillans nya cyklar i långa rader. Det blir Scott Gambler 730 till hela gänget.

Fina skydd och hjälmar provas snabbt ut och snart rullar vi hela gänget ned mot liften som öppnar kl. 10. Första vändan med liften går fint där liftvakten glatt hjälper nybörjargubbarna med tips hur cykeln hakas upp av liften under sadeln. Väldigt enkelt och odramatiskt. Ett bra tips blir också att placera liftkortet i vänsterhandskens ovansida. Där ligger det fint och är inte ivägen.

Väl uppe på toppen studerar vi "pistkartan". Det står snart klart att alla leder har namn med någon Lill-Babs anknytning. Vi ställer in siktet på den blå leden "Barbro" och rullar iväg på ett led. Första åket blir lite taffligt där vi känner oss för i böjarna och hoppen. Försöker hitta balansen, var ska man plasera kroppsvikten, känner på hoppen och på hur cykeln beter sig under luftfärden. Man kan nog säga att det blir för mycket bromsande och sladdande i kurvorna över lag. Men nere vid liften igen har alla mungiporna uppe vid öronen. Det gav mersmak!

Det blir "Barbro" igen, men nu med mer flyt och känsla. Undviker att bromsa sladd, försöker hitta flytet uppe på kanterna på velodromkurvorna istället. Balansen i hoppen kommer mer och mer och snart sitter landningarna fint i den snälla modellen av platå-hoppen längs leden.

Som van mtb-cyklist går det ganska kvickt att känna sig hemma på Downhill-cykeln. Det blir fler vändor där nya leder med namn som "Malin", "Manolito", "Tuff Brud" och "Twist Twist" testas. En del är mer öppna och snabba där man får sköna lyft i hoppen. Andra är mer snäva, tekniska och slingrande. Även spännande träbro-konstruktioner är del av slingorna lite här och där.


Den sist nämnda Twist Twist blir en kul bekantskap. Slingan är "röd" på pistkartan och bjuder på stora hopp. Det går ganska bra att rulla igenom om man är osäker, men har man farten med sig och vågar ta dubbelhoppen blir känslan nästan magiskt skön när man sätter landningarna i utförsbackarna och får bra skjuts till nästa hopp.

Vid dagens slut lämnas cykeln in hos uthyraren. Det blir en nytvättad och nyservad cykel att hämta imorgon, dag två. Det är fina cyklar, och alldeles nya som sagt. Cykeluthyraren på Järvsö Bergscykel Park berättar att dom satsar hårt på att ha bra grejor och dom säljer ut samtliga cyklarefter varje säsong för att kunna stå med senaste årsmodellen igen året efter. Det är även ett genomtänkt sätt för att kunna erbjuda bra cyklar till försäljning för de som ska köpa sin första cykel och letar begagnat. Då vet kunderna vad de får och att det är bra servat.


Mör i kroppen precis som efter en bra dag på skidor i pisten blir det en snabbdusch. Sen ner på "byn". Järvsö lever upp som ett riktigt cykelsamhälle. Den här kvällen är det "Damm-Plasket". En sprillans ny downhillcykel lockar som första pris till den som lyckas cykla över dammen på en flytande spång. De flesta plurrar stilfullt med huvudet före till publikens jubel och applåder. Några få klarar sig över och då är det snabbast tid som gäller.


Vi drar oss vidare till byns trendigaste hak "Vardagsrummet" där det blir en trevlig kväll med både middag, pilsner, trubadur och biljard.
Dag två börjar fint under en blå himmel precis som igår. Vi står redo hela gänget när liften öppnar. Det ojas lite om ont här och där som inte märktes förrän man satt upp på en cykel igen. Vi kommer snabbt in i flytet i åkningen. Och det dröjer inte länge förrän det börjar antydas att vi måste prova lite "svarta" leder också. Med lagom grupphets ger vi oss i kast med några svarta slingor som bitvis bjuder på lite mer stök och några maffiga drop. Men med lite fart i cykeln upplevs även de delarna helt okej även av gängets minst erfarna mtb-cyklister. Men man ska nog inte välja den leden om man har hela familjen med sig...


Åken varieras under dagen. Hoppen blir mer och mer entusiastiska. Det börjar kickas ut lite bakhjul under luftfärderna. Långt ifrån någon proffsnivå, men kul har vi alla "gubbar". En "Go Pro" kamera på hjälmen förgyller tillvaron och det blir en hel del spännande filmer med tvivelaktig kvalitet, mest för kompisgängets egen beundran. Några arrangerade stillbilder vid väl utvalda hopp blir det också. Det är en grymt skön känsla när man hittar ett "flow" i cyklingen.

Vill man se en skakig filmsnutt så bjuds det på en här: Twist Twist
 
Liften stänger, cyklarna och de svettiga skydden lämnas in till hyrfirman som glatt står och tvättar cyklar på löpande band. Servicen hos uthyraren får toppbetyg.

En dusch på Bergshotellet kostar vi på oss innan vi hoppar in i bilarna för färd söderut.

Så, som en inbiten MTB-CrossCountry cyklist som aldrig testat Downhill förut så skulle jag sammanfatta det här äventyret som totalt lyckat. Cyklingen på berget var kul och skön, inte alls stökig och rå som man skulle kunna föreställa sig. Järvsö Bergscykel Park som anläggning räcker till gott och väl en helg för ett gäng som oss.
Det som slår mig är att det inte alls är jobbigt på samma sätt som när man är ute på mtb-slingan i vanliga fall. Här liknar det åter igen mer alpin slalomåkning, där man står på hårt i pisten så det blir lite mjölksyra i ben och armar. Trampar, det gör man i stort sett inte alls. Men sen är det skön avslappnad resa upp med liften. Det blir även många glada snack-stopp på vägen ned med kompisgänget.

Är du sugen på att testa? Klicka här: http://jarvsobergscykelpark.se/

 

ANNONSERA HÄR
ANNONSERA HÄR