Sidebar

Smart verktyg för justering av skivbromsar

Testat

Under vårens MTB24-cykelresa till Spanien blev det ett och annat besök hos olika cykelhandlare i Alicante-regionen. Under en av dessa besök fann jag en ett smart litet justeringsverktyg för skivbromsar. Det kommer bli standard i verktygsväskan framöver…

 

Att justera in bromsoket så att det ligger tajt men utan att bromsbeläggen ligger mot bromsskivan är inte alltid helt enkelt, beroende på modell och skick på såväl bromsskiva som belägg.

 

Med detta verktyg ser du enkelt till att avståndet mellan bromsskiva och belägg (på båda sidor) inte blir mindre än verktygets bladmått. Manövern går snabbt genom att du lossar på bromsoket, trär på verktyget över bromsskivan och för in verktygets bladmått mellan skiva och belägg. När du gjort detta kan du vrida och rucka lite på oket så att det centreras. Tack vare verktyget kommer avståndet till beläggen inte bli mindre än tjockleken på blådmåtten. 

För att vara på den säkra sidan bör du även snurra hjulet ett par varv, innan du skruvar åt bromsokets skruvar igen. Om skivan inte är allt för skev är jobbet klart, och du kan nu cykla vidare utan att bromsbeläggen ligger an och bromsar farten. 

Verktyget finns bland annat hos Decathlon, och kostar där 99 kronor. Bra verktyg för en rimlig peng. :-)

 

LÄNK: http://www.decathlon.se/verktyg-for-bromsbelagg-id_8327954.html

 

ANNONSERA HÄR
ANNONSERA HÄR